פעמים רבות שמעתי אנשים אומרים "הלוואי שהיית יודע לנגן, חבל שלא התחלתי עם זה בגיל צעיר". אז אם אתם Late Bloomers או מוסיקאים שמחפשים גיוון ההמלצה שלי בשבילכם היא יוקללה.
השיר 'רנה וג'ורג'ט מגריט וכלבם אחרי המלחמה' הוא חלק מהאלבום "Hearts and Bones" של פול סיימון. האלבום יצא בשנת 1983 והיה אמור להיות אלבום איחוד בין סיימון לגורפינקל, רעיון שנכשל מכיוון שגורפינקל התנגד לאופי האישי שלו.
חרחורים בקצב סדיר מתחילים להישמע ובתוך כמה שניות צליל מוכר ממלא את החדר. המוסיקה מתפשטת אל תוך האוזן ומתפזרת בכל הגוף, כמו סם. מאותו הרגע המסע מתחיל וזה לא משנה איפה אתה, משנה איפה המחבר התכוון שתהיה.
עם הצלחה אי אפשר להתווכח אבל בנוגע לבוסה נובה בארצות הברית אין לי ספק שהבחירות המוסיקליות של חברות התקליטים והמוסיקאים האמריקאים היו יותר אמריקאיות מברזילאיות.
לאחר מאבק משפטי ממושך זכתה היום איה כורם בנצחון קטן כשבית המשפט העליון פסק לטובתה בתיק נגד חברת "עננה". ראשית הסיפור בשנת 2005 בה כורם הייתה בגיל 22 וחתמה על הסכם עם חברת "עננה".
מכירים את "מיסרלו"? נעימת הפתיחה של הסרט "ספרות זולה". חשבתם פעם למה היא נשמעת כל כך ערבית? הביצוע המפורסם שייך לדיק דייל, גיטריסט גולש גלים מקליפורניה שנקרא "המלך של גיטרת הגלישה".
את הקריירה המקצועית התחיל יאנג כנגן הופעות. הוא הופיע בשנות החמישים עם: ג'וני קאש, קארל פרקינס ורוי אורביסון. בשנת 1964 הביטלס ביקשו מההרכב שיחממו אותם במסע ההופעות האמריקאי שלהם.
אחד האנשים הכי מהותיים ב"ממשק המשתמש" ו"חווית המשתמש" של הגיטרה החשמלית הוא בחור שלא שמעתם עליו מעולם בשם פרדי טווארס. טווארס הוא האיש העומד מאחורי הגיטרה האגדית "פנדר סטרטוקסטר".
אחד השירים היפים ביותר של הקרפנטרס נקרא For all we know, לטעמי השיר כל כך טוב עד כדי כך שהוא בוהק מעל רוב השירים באלבום האוסף של ההרכב וזה חתיכת הישג כי כל שיר שם הוא מאסטרפיס פסיכי.
זה בקלות היה יכול לשמש כפתיח של סדרת טלוויזיה. קרנות יער קוראות בקול ומתוך סבך כלי הנשיפה מתגלה גיבור העלילה בדמותו של חליל צד ונדמה כאילו הוא משתלשל אלינו על חבל מהצמרות. ואז, נט קינג קול מפליא בקולו הזך והברור: "היה היה נער, נער קסום ומוזר, אומרים שהוא נדד הרחק הרחק, מעבר יבשה וים...". השיר נקרא "נער טבע".
שמעתי את השיר הזה בפעם הראשונה כילד וישר התחברתי אליו. המסר היה פשוט ואוניברסלי וקול ממש מספר לך אותו כמו סיפור ילדים לפני השינה. כשבגרתי, חזרתי אל השיר הזה במטרה להבין מיהו האיש שעומד מאחוריו. שמו של הכותב והמלחין הוא עדן אהבז.
אהבז נולד ב-1908 בברוקלין, ניו יורק, כג'ורג' אלכסנדר אברל, אביו היה ממוצא יהודי ואמו סקוטית/אנגליה. הוריו לא גידלו אותו והוא העביר את ילדותו בבית יתומים יהודי. ב-1917 אומץ על ידי משפחה מקנזס וגדל תחת השם ג'ורג' מקגרו. בתחילת שנות הארבעים של המאה שעברה, עבר אהבז להתגורר בלוס אנג'לס והתפרנס בתור נגן פסנתר במסעדה טבעונית של ג'ון וורה ריכטר, שם נחשף לפילוסופיית Naturemench (איש הטבע) ול-Lebensreform (רפורמת החיים). הוא נסחף אחר אורחות החיים הללו, עבר להתגורר בטבע, אכל מזון צמחי נא, הסתובב בעירום וגידל שיער ארוך.
באחד הימים פגש אהבז אדם בשם קאובוי ג'ק פאטון, וזה הפך להיות המנטור שלו לענייני שואוביז. יום אחד השמיע אהבז לפאטון את "נער טבע" והאחרון קבע בפסקנות כי האיש שצריך לשיר את השיר הזה הוא נט קינג קול. "הוא מופיע הרבה בלוס אנג'לס, חפש אותו מאחורי הקלעים ותן לו את השיר". אהבז עשה כדברו אבל לא הצליח לתפוס את קול. במקום זאת, הוא נתן דף עם המלים והתווים של השיר למורט רובי, מנהלו האישי של הזמר.
קול אהב את השיר מאוד והכניס אותו לרפרטואר ההופעות שלו. כמה חודשים אחר כך, כשביקש להקליט אותו ולהסדיר את נושא הזכויות, ניצב בפני בעיה: לך תמצא את אהבז. עברו עוד כמה חודשים וה"אבידה" נמצאה. אהבז עבר להתגורר ביער מתחת לשלט "הוליווד". אנשי חברת התקליטים הסדירו את הזכויות ואפשר היה לצאת לדרך. השיר יצא לרדיו במאי 1948 וזכה להצלחה כבירה: הוא שהה במצעד הפזמונים כ-15 שבועות, מתוכם שבעה במקום הראשון.
קול ואהבז נפגשים לראשונה בתוכנית הטלוויזיה של פט בון
הצלחת השיר היתה מפץ אדיר לכל המשתתפים. קול שבר את תקרת הזכוכית, מכר מיליון עותקים מהסינגל והפך להיות אהוד גם בקרב קהל לבן. אמנים רבים התחילו להתעניין בשיר ומיד אחרי קול גם פרנק סינטרה, שרה ווהאן ואחרים הקליטו ביצוע משלהם. חברת RKO הפיקה על בסיס השיר סרט בשם "הנער עם השיער הירוק" ואהבז זכה לסיקור במגזינים לייף, טיים וניוזוויק וניתנה לו הזדמנות להפיץ את אמונותיו ולספר על אורחות חייו.
השיר “Schwieg Mein Hertz”. החלק הדומה בלחן מתחיל אחרי שתי דקות
לכאורה, הכל דבש תמרים צמחי, אך הבעיות לא איחרו לבוא. מספר חברות תקליטים טענו כי אהבז מכר להן את זכויות היוצרים של השיר (במקביל) אבל המכה המשמעותית ביותר הגיעה ממלחין יהודי בשם הרמן יבלוקוף (Herman Yablokof) אחרי שהסתבר ששנים קודם לכן יבלוקוף הלחין שיר ביידיש שנקרא “Schwieg Mein Hertz”. יבלוקוף תבע את אהבז והשניים הגיעו בסופו של דבר להסדר פיצויים מחוץ לכותלי בית המשפט בסך 25 אלף דולר.
בכל פעם ששאלו את אהבז על הלחן הוא טען שהסתובב לבדו בהרים ולפתע שמע את השיר משמיים. כשאמר זאת ליבלוקוף, הוא ענה לו: "אז כנראה המלאך ששר לך את זה קנה עותק של הביצוע שלי". אלא שמסתבר שגם על יבלוקוף היה מי שהשפיע: בשנת 1887 הלחין אנטונין דבוז'אק את חמישיית הפסנתר השנייה בלה מז'ור אופוס 81, וניכר כי הרעיון המרכזי של המנגינה שלה השפיע מאוד על יבלוקוף.
השפעות והעתקות הן דבר נפוץ בעולם המוסיקה ובכלל. באתר "הקברט היהודי הפולני" טוענים כי בשנות השלושים של המאה העשרים שהה אהבז תקופה קצרה במנהטן, צפה במחזמר של יבלוקוף ונחשף לשירו. השיר מספר על "נער רוסי, בודד כמו אבן, נע ונד ללא נחמה בלבו". הנער היגר לארה"ב, התחתן, הפך להורה אך נראה כי גורלו היה אומללות וצער. בפזמון הנער נקרא להחביא את צערו ולא להראות לעולם את יגונו. אפשר להבין איך בחור צעיר כמו אהבז, שגדל בבית יתומים, יכול להתחבר לשיר כזה.
במקביל, יפה לראות איך "Nature Boy" הוא האנטי-תזה המושלמת ל-"Schwieg Mein Hertz". שיר אוניברסלי הממצה את מהות החיים בפשטות: "הדבר הגדול ביותר שתלמד אי פעם הוא לאהוב ולהיות נאהב בחזרה". אינני יודע אם בתוך לבו אהבז היה שלם עם עצמו ועם הדרך שבחר, אבל השאיפות והחלומות שלו מילאו לבבות רבים ברחבי העולם.
ואחרון חביב, דיוויד בואי ומאסיב אטאק בביצוע מיוחד מתוך פסקול הסרט מולין רוז':
אכן שיר קסום, תודה לך אורי על שקיצרת לי את הדרך, זה ממש עניין אותי לבדוק מי עומד מאחורי השיר הגאוני הזה. ואם כבר גירסה יפה אז אם אתה לא מכיר :https://www.youtube.com/watch?v=eJH8siMo498