רנה וג'ורג'ט מגריט וכלבם אחרי המלחמה
 14.01.12

כבר הרבה זמן אני רוצה לכתוב על השיר 'רנה וג'ורג'ט מגריט וכלבם אחרי המלחמה' (מילות השיר). השיר הוא חלק מהאלבום "Hearts and Bones" של פול סיימון. האלבום יצא בשנת 1983 והיה אמור להיות אלבום איחוד בין סיימון לגורפינקל, רעיון שנכשל מכיוון שגורפינקל התנגד לאופי האישי של השירים בו וטען שאינו מייצג אותו.



עד לא מזמן ההסבר שהכרתי לשיר היה שכלתני: פול סיימון ניסה לממש את הציור הסוריאליסטי במילים ולחן. הרעיון היה לכתוב שיר סוריאליסטי על אמן סוריאליסטי.
יסוד היצירה הסוריאליסטית מחבר בין שני גורמים שאין ביניהן קשר או היתכנות. באופן כמעט מוחלט יצירותיו של רנה מגריט קוראות תיגר על המציאות אותה אנחנו מכירים ומציגות סיטואציות סוריאליסטיות שונות.


רנה מגריט - מתוך ויקיפדיה  

בשיר לקח סיימון שני גורמים שאין ביניהם קשר: מחד, רנה מגריט ומאידך להקות א-קאפלה אמריקאיות (דוואפ) וחיבר ביניהם יחד. נקודת המוצא המתוארת של השיר היא יצירה של מגריט שנקראת "רנה וג'ורג'ט מגריט במהלך המלחמה" (סיימון שינה את "במהלך" ל"אחרי"). השיר מתאר את הזוג מגריט כזרים באמריקה שחווים חוויות פנטסטיות בחדר המלון שלהם. 

שנים הסתפקתי בהסבר שהשיר הוא תרגיל בכתיבה ואין בו נופך אישי, אך לפני כמה זמן כשראיתי את תוכנית הסטנדאפ של קארי פישר Wishful Drinking קוננה בי מחשבה אחרת. בתוכנית המצחיקה (והמעציבה כאחד) מספרת פישר על הביוגרפיה המשפחתית המטרידה שלה. באחד מחלקי התוכנית היא מתארת את מערכת היחסים שהייתה לה עם בן זוגה אז, פול סיימון. למי שלא יודע פישר וסיימון חוו נישואים כושלים וההרס העצמי של פישר והציניות האכזרית של סיימון תדלקו את מערכת היחסים שהייתה מעוותת וקשה.



כדי להבהיר את העניין מקריאה פישר חלק מהשיר "אלרגיות" שנמצא באותו אלבום ונכתב על ידי סיימון. השיר מדבר על אלרגיות פשוטות שיש כמעט לכל אחד אך אז מרחיק סיימון לכת ואומר כי הלב שלו, אלרגי לאישה אותה הוא אוהב. באותו רגע הרגשתי שניתן לי המפתח להבנת השיר על רנה וג'ורג'ט מגריט.



השיר 'רנה וג'ורג'ט מגריט וכלבם אחרי המלחמה' הוא לא רק "תרגיל כתיבה שכלתני" אלא יש בו עוד רובד חבוי ואישי הנוגע למה שעבר על סיימון באותה תקופה. נראה כי הבחירה במגריט לא הייתה אקראית או קרה.
מגריט מסמל את מערכת היחסים של סיימון עם קארי פישר: סוריאליסטית, בלתי אפשרית ושאינה יכולה להתקיים בתנאים מציאותיים (כמו אלרגיה של הלב לאישה שהוא אוהב).
להקות הדוואפ מסמלות את פול סיימון. סיימון נהג לתאר את המשיכה שלו כילד ללהקות אלה שנהגו לשיר בקרן הרחוב בעיר ילדותו, לסיימון יש אובססיה אליהן והן משתתפות כמעט בכל אלבומיו.
כילד הכרתי רק את להקת The Five Satins שאחד משיריה משתתף בפסקול האלמותי של 'אמריקן גרפיטי' (סרטו השני של ג'ורג' לוקאס) אח"כ זכיתי להתרשם משאר הלהקות בעזרתו האדיבה של אתר יו טיוב.


The Five Satins - To the Aisle

בחלק הראשון של השיר רנה וג'ורג'ט הם זרים (כפל המשמעות של המילה מתאים פה: גם זרים בארצם וגם זרים כבני זוג). החלק השני של השיר מתאר את ה Wishful thinking של סיימון. הוא היה רוצה לחוות עם זוגתו עשורים רבים ולשזור את חייו בחייה. החלק השלישי מתחיל בצורה אופטימית ומתאר את הזוג כמצליחנים היושבים בחברת אנשי אליטה (מה שקרה בפועל), הסיטואציה החברתית אמורה להוות סוף טוב ולהראות לנו שהזוג הצליח להיטמע בחברה ולהיקלט. אך הכותב רומז לנו על משהו אחר, למרות הרושם המטעה, רנה וג'ורג'ט מסתכלים אל עבר מגירה בחדר השינה (רמז למשהו אינטימי ואישי שפשרו ידוע רק לבני הזוג). סיימון מסיים את השיר בשאלה: 
 
And what do you think they have hidden away in the cabinet cold of their hearts?.

Cabinet Cold זה מקרר ויטרינה (כמו של משקאות או בשר), מה שנראה כדימוי מוזר למשהו שנמצא בתוך הלב. מדוע סיימון בוחר דווקא בדימוי המקרר? הרי מדובר במשהו שנמצא בתוך הלב, משהו שאמור להיות חמים ואוהב ומדוע דווקא מקרר ויטרינה, כזה שאפשר לראות מבחוץ מה יש בתוכו?
התשובה מסתתרת בשירים אחרים של סיימון שאוהב להתייחס אל הלב כאל חפץ. בשיר Graceland הוא אומר ש"אובדן של אהבה הוא כמו חלון בתוך הלב, כולם רואים שאתה מתפרק, כולם מרגישים את הצינה הנושבת".
אני חושב שה Cabinet Cold הוא הדוגמה הקודמת לאותו רעיון בדיוק. למרות הרצון והמשיכה לקארי פישר סיימון ידע בתוך תוכו שהם לא נועדו להיות יחד, הוא שמר על הרעיון הזה קפוא במקרר ויטרינה ותהה כמה עוד יוכל להחזיק בו. 


סיימון עונה לעצמו לשאלה תשובה פסימית. הוא מציין את שמות להקות הדוואפ ואומר כי מה שהיה הוא שיהיה. אני מניח שזה בא מתוך הבנה שבסופו של דבר הדוואפ (סיימון) יגבור על מגריט (פישר) ושמערכת היחסים הסוריאליסטית הזו לא תוכל להתממש For now and ever after, as it was before.

בויקיפדיה טוענים שלמרות מה שכולם חושבים האלבום הוקלט עוד לפני שסיימון ופישר התחתנו. כנראה שסיימון ידע בתוך תוכו שמתישהו תכולת מקרר הויטרינה שלו תפשיר ושמערכת היחסים שלו עם קארי פישר לא תחזיק מעמד.  
 
 
תגובות :
1. מאיר
ניתוח השיר
אורי היקר. מרתק. נוגע עמוק בלב. פותר שאלות של שלושים שנה. הצלחת לגעת !!! יישר כח!
2. אודליה כהן-גרין
שאפו גדול
פוסט מעניין ומרתק. אני מאוד אוהבת את הסיפורים שמאחורי הקלעים. נהנתי!
3. שמוליק גרנית
מרתק
4. אורן כהן
מקסים כתבת אורי. אני מת על השיר הזה. מכיר כל כך טוב את התחושה הזו של הידע המוקדם על הסוף עוד בשמחת ההתחלה. פגעת לי שם
5. אודי ארליך
מאמר מדהים. אני מת על האלבום הזה וגם לשיר הזה הייתה ויש פינה חמה בליבי מסיבותיי שלי. פשוט תענוג לקרוא ולהתעשר.
הוסף תגובה :
שם הכותב
נושא
דוא"ל
אתר
תוכן הפנייה


כל הזכויות שמורות לאורי פז 2010
טוחן מדיה בניית אתרים